7 kwietnia przypada Światowy Dzień Zdrowia – święto, którego celem jest zwrócenie uwagi na problemy w obszarze zdrowia publicznego. Poważny problem stanowi otyłość. W Polsce ponad połowa  dorosłych ma nadmierną masę ciała, a odsetek otyłych wynosi około 20%. Jesteśmy w stanie sami sporo zmienić rozsądnie komponując nasz jadłospis – proponują specjaliści.

– Powinniśmy jeść od 4 do 5 posiłków dziennie  – radzi dietetyczka Mościckiego Centrum Medycznego Aleksandra Padło. Dodaje ona , że przerwa pomiędzy posiłkami nie może być za długa, bo wtedy może się pojawić podjadanie, które też powinniśmy traktować jak posiłek. Pierwszy posiłek najlepiej spożyć do godziny po przebudzeniu, a ostatni do dwóch godzin przed snem.

Specjaliści zwracają też uwagę na niewystarczającą ilość owoców i warzyw w diecie. Problem pojawia się nagminnie. Jednak warto je jeść, ponieważ są źródłem błonnika i szeregu niezbędnych witamin. – Są też głównym składnikiem diet DASH i śródziemnomorskiej. Diety te bazują na składnikach nieprzetworzonych, naturalnych. Taki sposób żywienia polecany jest osobom, u których zdiagnozowano choroby układu krążenia jak nadciśnienie tętnicze, czy w przypadku nieprawidłowych wyników badań np. lipidogramu – mówi Aleksandra PadłoW zimie, gdy utrudniony jest dostęp do świeżych produktów, warto sięgać po mrożone. Dietetycy radzą także, aby większą część posiłków spożywać w pierwszej połowie dnia.

To nieprawda, że jedzenie może być albo smaczne, albo zdrowe. – Posiadamy szeroką bazę potraw zdrowych i smacznych – dodaje Aleksandra Padło. – Ludzie jedzą oczami. Jeśli potrawa ładnie wygląda, jest kolorowa, dzięki np. warzywom, owocom czy ziołom, to mamy większą ochotę ją zjeść. Podpowiem rodzicom, że ta zasada sprawdza się świetnie w przypadku dzieci. Np. wycięty na kształt gwiazdki ogórek czy jabłko zachęcają bardziej – tłumaczy dietetyczka MCM.

Dodajmy, że nadwaga lub otyłość mogą prowadzić do  poważnych konsekwencji zdrowotnych: chorób układu krążenia, cukrzycy i niektórych nowotworów. Bywa przyczyną zaburzeń psychicznych, zwłaszcza u młodych ludzi.

Na komercyjne konsultacje w Mościckim Centrum Medycznym, które prowadzi dyplomowana dietetyk Aleksandra Padło można się rejestrować telefonując pod numer 14 688 05 85.

CategoryAktualności

2016 © Mościckie Centrum Medyczne Sp. z o.o.
Realizacja: Daniel Kania

Skip to content