Open/Close Menu Zdrowie to podstawa !

W związku ze Światowym Dniem Otyłości powracamy do naszego cyklu materiałów poświęconych tej chorobie cywilizacyjnej.  Pandemia doprowadziła do wzrostu masy ciała u blisko 30% społeczeństwa. Staliśmy się mniej aktywni fizycznie. Wyjście na zakupy, do pracy, do szkoły to również nasz codzienny ruch. Kolejnym prawdopodobnym powodem są gorsze nawyki żywieniowe. Jedna grupa osób zajadała stres wynikający z trudnej sytuacji, inna podjadała z braku ciekawszych czynności.

Tymczasem przy odpowiednim sposobie żywienia i wprowadzaniu aktywności fizycznej nie powinniśmy być zagrożeni otyłością czy nadwagą. Choć zdarza się, że jesteśmy obarczeni takim ryzykiem przez inną chorobę, czy też przyjmowane leki. Takie sytuacje są jednak zwykle bardziej złożone i zawsze powinny być rozpatrywane indywidualnie. 

W otyłości czy nadwadze zalecanym sposobem żywienia jest dieta redukcyjna, czyli o obniżonej zawartości energii, w porównaniu do zapotrzebowania. Kluczowe pozostaje jednak stosowanie się do zasad prawidłowego odżywiania.

Czasami niewielki zmiany: regularność spożywania posiłków i dbałość o ich ilość będą skutkować poprawą stanu  zdrowia i samopoczucia.  U innych to nie wystarczy.

Pamiętamy zatem aby: 

    warzywa i owoce spożywać do każdego posiłku, 

    pszenne produkty zbożowe zastępować pełnoziarnistymi, 

    spożywać nabiałowe produkty fermentowane, 

    mięso zastępować strączkami, jajkami czy rybami, 

    tłuszcze zwierzęce zastępować olejami roślinnymi, 

    nie zapominać o odpowiednim nawadnianiu. 

Choć te wskazówki nie są skomplikowane ani wyszukane, naprawdę działają 😊

Najlepiej to sprawdzić.

CategoryAktualności

2016 © Mościckie Centrum Medyczne Sp. z o.o.
Realizacja: Daniel Kania

Skip to content